Neslavno završena privatizacija: Likvidacija Jele iz Kozarca

Bez autora
Feb 06 2011

Privredni sud u Banjoj Luci prihvatio je prijedlog Nikole Plemića, stečajnog upravnika Drvne industrije Jela iz Kozarca kod Prijedora, da ova firma, čija su dugovanja premašila šest miliona KM, ide u proces likvidacije. Plemić tvrdi da nije imao izbora, jer cjelokupna Jelina imovina, prema procjeni vještaka, trenutno vrijedi samo 1,8 miliona KM. S mojim prijedlogom složili su se i povjerioci, Poreska uprava, Fond PIO RS i radnici kojima Jela duguje više od tri miliona maraka. Osim totalne i konačne likvidacije i gašenja firme, ne postoji način da se ta dugovanja namire jer je i Jelino zemljište, na kojem se nalaze samo prazni objekti sa zastarjelom opremom, pod hipotekom. 30 radnika, koji su u novembru prošle godine pokrenuli stečaj, likvidacijom Jele će dobiti svojih devet zaostalih plaća u ukupnom iznosu od oko 97.000 KM.

Neslavno završena privatizacija: Likvidacija Jele iz KozarcaPrivredni sud u Banjoj Luci prihvatio je prijedlog Nikole Plemića, stečajnog upravnika Drvne industrije Jela iz Kozarca kod Prijedora, da ova firma, čija su dugovanja premašila šest miliona KM, ide u proces likvidacije.

Plemić tvrdi da nije imao izbora, jer cjelokupna Jelina imovina, prema procjeni vještaka, trenutno vrijedi samo 1,8 miliona KM.

- S mojim prijedlogom složili su se i povjerioci, Poreska uprava, Fond PIO RS i radnici kojima Jela duguje više od tri miliona maraka. Osim totalne i konačne likvidacije i gašenja firme, ne postoji način da se ta dugovanja namire jer je i Jelino zemljište, na kojem se nalaze samo prazni objekti sa zastarjelom opremom, pod hipotekom - kazao je Plemić.

On je dodao da će 30 radnika, koji su u novembru prošle godine pokrenuli stečaj, likvidacijom Jele dobiti svojih devet zaostalih plaća u ukupnom iznosu od oko 97.000 KM. 

Plemić je naglasio da je Jela karakterističan primjer neuspješne privatizacije u RS, u kojoj je samo na području regije Prijedor oko 2.000 radnika ostalo bez posla.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik